Tips en trucs Top 10

 1. Open alle post
  Open ook de enveloppen van de organisaties die je niet kent en van de organisaties waarvan je het niet prettig vindt om post van te krijgen. Geadresseerde post krijgt je niet zomaar, meestal bevat het belangrijke informatie.
   
 2. Moeilijke brief?
  Zoek hulp als je een brief of formulier niet begrijpt. Brieven van instanties zijn vaak lastig om te lezen. Formulieren zijn soms moeilijk om in te vullen. Vraag iemand die je kent of hij/zij met je mee wil kijken, of bel EuroWijzer. Een medewerker kan helpen of weet waar de juiste hulp te vinden.
   
 3. Nota gekregen?
  Soms krijg je een nota waarvan je vindt dat het bedrag niet klopt. Het kan ook zijn dat je het wel eens bent met het bedrag, maar je het niet in een keer kan betalen. Neem dan contact op met degene die de nota stuurde. Vertel wat er niet klopt. Of geef aan dat je het bedrag wel wilt betalen maar dat dit niet in een keer lukt, je kunt dan een betalingsregeling treffen.
  Schuldeisers zijn meestal blij met iemand die reageert. Hoe langer het duurt voordat iemand contact opneemt, hoe moeilijker het wordt een betaalregeling af te spreken.
   
 4. Betaal direct of zet een betaalopdracht klaar via internetbankieren
  Dan kun je een nota niet vergeten. Ook als er in termijnen wordt betaald kun je dat op deze manier alvast inplannen. Ook kan je nota's automatisch laten afschrijven van je rekening.
   
 5. Uitgaven die moeten, en uitgaven die mogen 
  Betaal elke maand eerst de uitgaven die moeten: dit zijn de vaste lasten zoals huur, gas, water, elektra en verzekeringen. Het geld dat dan over is kan worden besteed aan het betalen van openstaande rekeningen of het afbetalen van schulden.Het geld dat hierna nog over is, is bestemd voor de uitgaven die mogen. De zorgverzekering blijven betalen is erg belangrijk, omdat je anders als 'wanbetaler' wordt gezien. Als dit gebeurd, komt er iedere maand €50,- boete bovenop je normaal te betalen premie.
   
 6. Inkomsten
  Inkomsten komen niet alleen uit loon of een uitkering. Er zijn landelijke toeslagen en allerlei gemeentelijke regelingen die de inkomsten kunnen vergroten. Kom je in aanmerking voor deze regelingen?
  Vraag het na bij de gemeente, kijk op www.toeslagen.nl of vraag het aan EuroWijzer.
   
 7. Kasboek
  Om goed inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven is een kasboek een handig hulpmiddel. Een eenvoudig schrift voldoet prima. Verdeel de bladzijde in twee kolommen: inkomsten en uitgaven. Schrijf alles op. Wees hier eerlijk in. Houd dit twee maanden vol en je hebt een goed overzicht EN inzicht in de financiën.
  Banken bieden tegenwoordig ook vaak een digitaal kasboek aan hun klanten aan.
   
 8. Roodstand
  Staat uw lopende rekening elke maand wel eens in het rood? Probeer dit te voorkomen door met je bank hier afspraken over te maken. Roodstand is behoorlijk duur. Het geld wat je hiervoor aan rente betaald kan flink oplopen! Je kunt bijvoorbeeld aangeven bij de bank dat je niet in het rood wilt staan.
   
 9. Laat je informeren
  Er zijn veel websites waarop informatie te vinden is over financiën en besparen. Een paar websites die niet alleen informatief maar ook leuk zijn om te bezoeken: www.lekkerlevenmetminder.nl, www.zelfjeschuldenregelen.nl & www.nibud.nl
   
 10. Vragen? Bel of mail €uroWijzer: 0523-273667 info@geld-vraag.nl